Rydbergs Smide & Hantverk
  • Hem
  • Galleri
    • Byggnadssmide
    • HEM & INREDNING
    • KONSTSMIDE/ÖVRIGT
  • Projekt
    • Hammare - ett vackert verktyg
  • Kontakt
    • Contact
  • Hem
  • Galleri
    • Byggnadssmide
    • HEM & INREDNING
    • KONSTSMIDE/ÖVRIGT
  • Projekt
    • Hammare - ett vackert verktyg
  • Kontakt
    • Contact

Hammare - ett vackert verktyg.
Ett projekt med grund i det globala kulturarvet.

Bild
Under mitt tredje år på Sätergläntan, institutet för slöjd och hantverk så hade vi en kurs vid namn Det globala Kulturarvet.
​Under denna kurs var vår uppgift att jämföra en typ av föremål från olika platser på jorden för att se likheter och skillnader i dess användning och utformning. I detta projekt ingick även ett besök på etnografiska muséet i Stockholm där vi fick möjlighet att närmare undersöka några föremål i deras samlingar.

​Jag valde att undersöka hammare från olika tidsepoker och världsdelar med fokus på dess utformning och dekor.
​Detta mynnade ut i att jag smidde en stor samling hammare men mycket fokus på form och dekoration. De flesta av dessa hammare är baserade på någon grundmodell av hammare som sedan utvecklats med mer dekor och vissa hammare har mer fokus på form och dekor än funktion.

​Denna presentation som följer inleds med en text om hammare som introduktion och längre ned finns ett bildspel med tillhörande text där jag berättar lite kort om de olika hammare jag gjort.

​Hoppas ni finner denna presentation underhållande och inspirerande.
​

Hammare runt världen, genom tiderna.

Hammare, de tillhör ett av de äldsta verktygen i historien. Kanske det äldsta av alla.
​Allt ifrån att den tidiga människan slagit på något med en sten och till slut satt stenen på ett träskaft fram till de ofantliga mängder hammare med olika specifika syften som finns att tillgå idag. Snickarhammare, smideshammare, murarhammare, stenhuggarhammare, plåtslagarhammare etc.
​Syftet och formerna är många men grundfunktionen den samma.

​Jag började mitt projekt med att undersöka olika modeller av smideshammare som används idag. Många av dessa grundmodeller är ofta döpta efter land eller regioner vilket ofta tolkas som att det är dessa regioner de kommer ifrån. Nedan följer några exempel.
Picture
Tysk modell
Picture
Svensk modell
Picture
Fransk modell
Picture
Japansk modell

​Även om dessa hammare är döpta efter ett land så är det med största sannolikhet under 18-1900 talet dessa namn uppkommit då de börjat produceras industriellt i större skala och där med fått det namn från de land de producerats. Alltså inte att de är någon form av ursprungshammare som härstammar sedan lång tid tillbaka i det landet.
​Snarare verkar det som att dessa modeller, och många fler, går att hitta på många olika ställen runt om i världen och i viss mån även olika tidsepoker.
​Till exempel så har den modell av hammare som idag ofta kallas för japansk smideshammare har även funnits på många andra ställen i världen och lika så har hammare lika de europeiska hammarna funnits i Asien.

​Även med dessa hammare som exempel så skall det tilläggas att detta är långt från alla modeller av smideshammare som existerar och används inom dagens smide.
​

Ett besök på Etnografiska muséet.

Tredjeårs eleverna på skolan gjorde i början av projektet ett besök på Etnografiska muséet i Stockholm.
​Där fick vi en guidad tur på muséets utställningar samt deras samlingar och arbetsrum där vi sedan studera ett antal olika föremål från samlingarna närmare.
​Då många av muséets hammare redan var placerade i utställningarna så blev det föremål jag fick undersöka närmare denna lilla marockanska sockerhammare gjuten i ett stycke brons. Även om det inte var en smideshammare så var jag intresserad av hammarens dekor och form.
​Hammarens form påminde mig till viss del om en snickarhammare och dekoren på dess ovansida såg nästan ut att vara gjord för den klyvning som finns på en snickarhammares spikutdragare.
​Detta gjorde att jag tillverkade några snickarhammare utöver de smideshammare jag gjorde under projektet. Och en av dessa snickarhammare försökte jag just efterlikna denna sockerhammaren så mycket som möjligt till formen och sedan mejslade jag även in samma dekor på snickarhammaren som på sockerhammaren. (Den färdiga hammaren ligger i slutet av bildspelet längst ned i presentationen.)
Picture
Picture
Picture


​Smidet påbörjas

De första dagarna av projektet spenderades med att smida verktyg för hammartillverkningen. Grundläggande verktyg så som hålpunsar och drivdorn smiddes och jag gjorde även en mindre giljotin att sätta i städet.
​Efter detta gjorde jag en större giljotin för användning i lufthammaren med många olika backar för att kunna forma hamrarna på ett snabbt sätt. Till exempel gjorde jag ett par backar för att kunna göra en nedsättning för penen på en hammare under en värmning och även vissa backar för att kunna göra olika dekorer på hammare.

15 hammare med mycket karaktär

Här följer nu ett bildspel med alla de hammare jag tillverkade under projektet. Till varje bild finns en text som berättar lite kort om de olika hammarna.
Proudly powered by Weebly